Voorjaarsrecept: veldsla-kruidensoep

Veldsla

Op de tuinderij is de veldsla een van de eerste groentes die naar buiten mag, het kan goed tegen de vorst. Het is een eenjarige plant en de enige groente die tot de valeriaanfamilie behoort. Je kunt veldsla in de volle grond zaaien of onder koud glas. Onder koud glas kun je vanaf september tot oktober zaaien en heb je in de winter heerlijk knapperige veldsla. Zaai in veldsla begin van het jaar dan kun je vanaf april genieten van deze sla!

Veldsla zit boordevol vitamines, waaronder vitamine c. En boordevol antioxidanten die goed zijn voor het lichaam. Maak ook eens een smoothie met veldsla of de kruidenomelet met zalm en veldsla. Het recept vind je hier.

Maart viooltje

Het maarts viooltje wordt door fytotherapeuten onder andere ingezet tegen hoofdpijn, duizeligheid. Onderzoek heeft aangetoond dat er een glycoside van salicylzuur in zit. Dat is een natuurlijke vorm van aspirine.

Geef de planten een schaduwrijk plekje, ze zullen snel een goede plek veroveren in de tuin en bloeien elk jaar heel vroeg in het voorjaar. Plantafstand ± 30 cm. Maarts viooltje is een vaste plant en zaait zichzelf gemakkelijk uit. Bloeitijd is van maart – april

In de keuken kun je het bloemetje gebruiken als decoratie om je gerecht er mooi uit te laten zien, zoals bovenop een salade of soep. Wij hebben het viooltje ook verwerkt in de verkwikkende lentethee-mix.

Nog meer frisse recepten voor het voorjaar uitproberen?
Probeer de kruidenomelet met zalm en veldsla!

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 200 g veldsla
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • verse munt, basilicum en tijm
  • 1 liter biologische groente bouillon
  • 100 ml room
  • Maarts viooltje ter decoratie

Bereidingswijze

Doe de olie in de pan en fruit hierin eerst 2 minuten de ui en voeg daarna de knoflook toe. Giet dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Was ondertussen de veldsla als deze vers is geplukt uit de moestuin. Snijd de kruiden fijn. Voeg de veldsla  en de verse kruiden aan toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper en de room. Garneer met maartse viooltjes of bloemetjes van de kleine pimpernel.

Lekker met een stevig brood en kruidenpesto.

 

 


Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /var/www/vhosts/oogstuiteigentuin.nl/httpdocs/wp-content/plugins/js_composer/include/helpers/helpers.php on line 60

Meer verkwikkende recepten vind je in de
voorjaarskruiden editie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!