Kruidige spinaziesiep met munt en room

Kruidige spinaziesoep met munt

Spinazie

Oorspronkelijk komt spinazie uit Azië. Het is een donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Er wordt onderscheid gemaakt tussen scherpzadige en rondzadige rassen. Maar gezien de opkomst van de hybriderassen is dit onderscheid aan het vervagen. Spinazie behoort tot de familie van de ganzevoetachtigen. Tot dezelfde familie behoren de rode bietjes, zuring en de snijbiet of warmoes.

Ingrediënten

voor 3-4 komen soep

  • olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine chilipeper, fijngehakt
  • 1 bosje munt, grof gehakt
  • kookroom
  • stukje oude kaas of Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 liter (biologische) groentebouillon
  • 500 gram verse spinazie, grof gehakt
  • staafmixer

Bereidingswijze

Verhit olijfolie in een grote pan en fruit hierin de fijngesnipperde ui, knoflook en chilipeper op laag vuur tot ze zacht en goudkleurig zijn (ong. 10 min.) Voeg de verse kruiden en groentebouillon erbij, breng alles aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.

Voeg de spinazie toe en kook deze 2 minuten tot het blad net slinkt. Voeg een scheutje room naar smaak toe en kook deze even mee. Pureer de soep met de staafmixer tot een grove puree. Schep de soep in kommen en strooi er nog wat peper naar smaak en geraspte oude of Parmezaanse kaas overheen.

Garneer met een blaadje munt en wat room.