Frangipane appeltaartje

Nationale Appelplukdagen

Het oogstseizoen van de appels is gedurende de maanden september tot begin oktober. Dit jaar vielen de appels letterlijk al vroeg van de boom vanwege de warme en droge zomer. En konden we in augustus al flink wat appels oogsten. Maar september is toch wel echt de maand van de appels. Je kunt dan ook dit jaar op zaterdag 15 september en zaterdag 22 september bij verschillende fruittelers in het land appels plukken op de Landelijke Appelplukdagen. Als je wilt weten waar je bij jou in de buurt appels kunt plukken kijk dan op de website van www.defruitigste.nl

Frangipane appeltaartje

Wij maakten met het heerlijke sterappeltje een Frans appeltaartje met amandelroom, ook wel frangipane genoemd. Schil de appels en snijd ze in schijfjes om ze vervolgens in een waaier op de amandelroom te leggen voor een mooi effect. En een fragnipane-taartje maak je af met een laagje glazuur van eigen gemaakte pruimen-appeljam.

Ingrediënten

  • Bloem om te bestuiven
  • 500 gr zoet zandtaartdeeg
    (zie recept hier)
  • 2 zoete sterappels of goudreinetten
  • 2 eetlepels abrikozen of pruimenjam

 

Voor de frangipane amandelvulling

  • 125 g zachte boter
  • 125 g basterdsuiker
  • 2  biologische eieren
  • 125 g gemalen amandelen
  • 1 el bloem of zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200 °C. Rol op een licht met bloem bestrooid oppervlak het deeg uit en bekleed een bakvorm met een bodem van 23 cm met een losse bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met bakbonen, bak vervolgens zo’n 10 minuten op 200 °C. Verwijder het bakpapier en de bonen en bak nog 10 minuten tot de bodem goudbruin is.

Klop in met een keukenmachine of handmixer de boter en suiker samen tot een luchtige en smeuïge massa en klop vervolgens de eieren erdoor. Voeg de amandelmeel en 1 el bloem toe en verdeel het amandelmengsel over de taartbodem.

Schil de appels en snijd in dunne partjes. Verdeel de appels als een waaier over het frangipane amandel-mengsel en druk lichtjes aan. Bak de taart in 30 minuten gaar of tot deze goudbruin gekleurd is. Maak vervolgens in een pan met stevige bodem de 2 el jam warm en bestrijk de taart met de abrikozen of pruimenjam.