Feestelijk recept pompoentaart met speculaaskruiden

Een lekker toetje met de Kabocha

Voor deze lekkere pompoentaart gebruiken we de Kabocha. De Kabocha is een Japanse pompoensoort die pas sinds een jaar of 4 ook in Nederland wordt geteeld. Hoe langer je ze bewaart, hoe zoeter en dus lekkerder ze worden. De smaak is te vergelijken met een tamme kastanje, zoet en nootachtig. Je kunt de schil, net zoals bij sommige andere pompoenen, opeten. Sterker nog, in de schil huist de meeste voedingswaarden, samen met de pitten.

Dankzij de zoete, melige smaak wordt de Kabocha in Japan erg vaak in toetjes verwerkt. Dus perfect voor deze lekker pompoentaart met speculaaskruiden!

Ingrediënten

Oogst & shoppinglist

  • Zoet taartdeegbodem (recept genoeg voor 3 taarten
    • 360 g zachte boter
    • 185 g suiker of 140 g poedersuiker
    • 1 ei
    • 440 g bloem
    • mespunt zout

Bereidingswijze taartbodem

Klop de boter met de suiker romig en luchtig. Klop het ei erdoor. Voeg de bloem toe met het zout en meng alles snel (met de hand of in een keukenmachine) tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 – 3 porties, omwikkel met huishoudfolie en laat het deeg ong. 15 minuten rusten in de koelkast voor gebruik.

Tip: Zoet taartdeeg recept is voldoende voor 2 – 3 taarten. Je kunt de overige porties bewaren in de vriezer. 

Rol het deeg om de deegroller en leg het deeg voorzichtig in de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg. Verwarm de oven op 160 ˚C. Leg vetvrij bakpapier op de bodem. Leg daar gedroogde bonen of speciale keramische bakbonen in. Bak de bodem 10-15 minuten, tot het deeg net gaar is. Verwijder de vulling en het papier en bak het deeg nog 10-15 minuten of tot het helemaal gaar is en lichtgoud van kleur. Laat het rusten tot verder gebruik.

Ingrediënten

Oogst & shoppinglist

  • 250 gram Kabocha pompoen
  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 75 gr fijne suiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 3 eieren

Bereidingswijze Vulling

Was de pompoen, verwijder de schil en de pitten en snij de pompoen in stukjes. Zet een pan met melk op het vuur en snij het vanillestokje in de lengte open en rasp boven de melk uit. Voeg de suiker en de  pompoen-blokjes toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Als de pompoen zacht is geworden pureer deze met een staafmixer tot een gladde massa. Laat het pompoenmengsel afkoelen.

Als het pompoen-mengsel voldoende is afgekoeld verwarm je de oven opnieuw op 160 graden voor. Klop de eieren los met de speculaaskruiden en meng door het pompoen-mengsel. Giet het mengsel op de zanddeegbodem en bak de pompoentaart in ongeveer 30–45 minuten gaar

Tip: top de taart met een toefje opgeklopte crème fraîche.

oogstfestijn pompoen editie

Meer feestrecepten vind je in de kersteditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!