Moestuintips en leuke pompoenposter-download!

Pompoensoorten

De afgelopen maanden is er een rijke oogst van pompoenen op tuinderij Eyckenstein geweest. Hier lees je alles over hoe je zelf het beste pompoenen kunt kweken! Wil je weten welke pompoensoorten we dit jaar op de tuinderij hadden kijk dan op de leuke poster met pompoenen soorten die illustrator Marloes Veelenturf voor ons maakte.

Zelf zaaien

◊ Binnen of in een kasje kun je pompoenen voorzaaien in begin april.
◊ Buiten in de volle grond kun je pompoen zaaien vanaf half mei.
◊ Pompoenplanten kruipen over de grond en hebben daardoor veel ruimte nodig.
◊ Zaai de zaden op een diepte van 3 tot 5 cm en met een afstand van 150 tot 200 cm uit elkaar. Wanneer je dichter op elkaar zaait is het belangrijk om de zaailingen later uit te dunnen, zodat de planten alsnog voldoende ruimte krijgen.

Verzorging

◊ Pompoenen houden van humusrijke, waterdoorlatende grond.
◊ Belangrijker dan de grondsoort is de bodemtemperatuur, Cucurbita houdt van een warm bed.
◊ Zorg er daarom voor dat je de zaden zaait op een zonnige plek.
◊ Zodra er pompoenen aan de plant verschijnen kun je de vruchten op een laagje stro leggen, zo verminder je de kans op rotting.

Oogsten

◊ Afhankelijk van de soort kun je pompoenen van de zomer tot de late herfst oogsten.
◊ Rond de maanden september en oktober kunnen de meeste pompoenen geoogst worden.
◊ Een rijpe pompoen herken je daarbij aan de steel. Zodra de steel rimpelsen groeven vertoond is de vrucht klaar.
◊ Oogsten doe je met een scherp en schoon mes. Door de steel op een minimale lengte van 5 cm te houden verleng je de houdbaarheid van de pompoen.

Onkruid

Schoffel het vak waar de pompoenen staan, voordat het dichtgroeit, zodat er weinig onkruid tussen kan groeien. Als in augustus het loof van de pompoenen begint af te sterven, knalt op een gegeven moment het onkruid er weer door heen. Maar dan kunnen we ook alle pompoenen goed zien liggen! Overal liggen dan oranje bolletjes.

Orange Summer

De Orange Summer produceert veel vruchten, die rond de 1 à 2 kilo zijn. Licht zoet van smaak met een egale oranje, dunne schil. Je hoeft deze pompoen niet te schillen en is dus ideaal voor een pompoensoep! Orange Summer kan bewaard worden tot minimaal eind november.

Butternut Squash

Flespompoen, ook wel bekend als de Butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Deze pompoensoort wordt vaak gebruikt omdat het vruchtvlees geen draden bevat en daarom goed te verwerken is in vele gerechten. Als je deze pompoen in de oven bereidt komt de zoete nootachtige smaak van deze pompoen het meest tot zijn recht.

Marina di Chioggia

Een oude Italiaanse cultivar, die rond de eeuwwisseling zeer populair was. Dit soort kent 2 verschijningsvormen: een prachtig wrattige, mat zwart-groene vrucht, tamelijk groot en afgeplat of platrond, iets geribd, glanzend groen met verticale, lichtgroene vage strepen. Zeer goed bewaarbaar.

Sweet Dumpling

Sweet Dumpling is een oppvallend en heerlijk zoete pompoentje. De pompoen is wit met donkergroene strepen/stippen met diepe ribben. De pompoen is een stuk kleiner dan een gewone oranje of groene pompoen. Deze pompoentjes zijn ook heerlijk om te vullen met andere groenten of een lekkere risotto.

Kabocha

Kabocha is een Japanse pompoensoort die sinds een paar jaar ook in Nederland wordt geteeld, hoe kleiner de pompoen, hoe lekkerder de smaak. Het mooie van deze pompoen is dat de schil ook lekker is. Hoe langer je ze bewaart, hoe zoeter en dus lekkerder ze worden. Een goed alternatief voor zoete aardappel.

Groene Hokkaido

De Hokkaido geeft donkergroene vruchten, met geel-oranje vruchtvlees. de pompoen is zacht en iets zoet van smaak en geschikt voor het maken van soep, quiche en andere gerechten. Leuk weetje is dat zaden en de (mannelijke) bloemen van de pompoen ook eetbaar zijn. Deze pompoenen zijn wel wat minder goed houdbaar dan van andere soorten.

Pompoen editie

Nieuwsgierig geworden naar pompoenen? Bekijk de nieuwe editie van Oogstfestijn! met heerlijke gerechten en zelfmakers met allemaal pompoenen!