Liefdevol recept: Bietenbrownies met rozenwater

Valentijnsdag

Voor jouw Valentijn iets speciaals doen? Probeer deze bieten-brownies eens uit! Brownies samen de zoetige smaak van de bieten is een bijzondere en lekkere combinatie. En met de kleur van de bieten krijg je een felrode frambozen-bieten jam. Decoreer de brownies met gedroogde rozenblaadjes voor een verrassende touch!

Rode bieten

Voor dit recept hebben we rode bietjes gebruikt, bietjes hebben namelijk milde, iets zoetige smaak, waardoor ze prefect samen gaan met deze chocolade brownies. Ook in de jam hebben we de rode bietjes gebruikt, om hun felrode kleur en smaak.

De rode biet kan het hele jaar door worden geoogst, want er bestaan zomer- en winterbieten. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die in de bieten zit.

Helemaal verliefd op deze Brownies?
Bekijk ook onze andere liefdevolle recepten voor deze Valentijnsdag!

Ingrediënten 

Voor ongeveer 16 stuks

  • 150 gr pure chocolade
  • 300 gr rode bieten
  • 3 eieren
  • 150 gr zachte boter (kamertemperatuur)
  • snufje zout
  • 1-2 tl rozenwater
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr lichtbruine bastersuiker
  • 125 gr. fijne suiker
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel (of gemalen amandelen voor een glutenvrije variant)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Gedroogde eetbare rozenblaadjes (Dille &Kamille)

Bereidingswijze Brownies

Kook eerst de bieten. Schil de bieten en kook ong. 30-40 minuten zacht. Prik er met een vork in om te controleren of de bieten zacht zijn. Verwarm de oven voor op 200 ˙C. Bekleed een vierkant bakblik van 23 cm met bakpapier en leg apart.

Doe de chocolade in een hittebestendige schaal en verwarm aubain marie boven een pan met heet water. Roer met een houten lepel tot de chocolade zacht is. Zet een paar minuten apart. Doe de rode biet in een keukenmachine en pureer tot een zachte puree. Bewaar evt. wat bietenpuree (ong. 50 gr) voor de frambozen-bietenjam (zie recept hieronder). Doe de bietenpuree, chocolade, eieren, boter, rozenwater, vanille-extract in een grote kom en mix alle ingrediënten tot een glad geheel. Voeg vervolgens de suiker en zelfrijzend bakmeel erdoor en meng tot een gladde stevige massa.

Doe het brownie-mengsel in het bakblik en plaats het in de warme oven gedurende 30 tot 35 minuten totdat de bovenkant van de brownie tot aan de vingertoppen sponzig aanvoelt. Lekker als de binnenzijde van de brownies nog een beetje zacht zijn.  Haal de brownies uit de oven en laat afkoelen. Snijd de brownie in 16 gelijke stukken  en decoreer met de rozenblaadjes. Lekker met frambozen-bietenjam!

Ingrediënten 

  • 1 doosje diepvries/verse 250 gr frambozen
  • bietenpuree
  • 1 vanillestokje,
  • 250 gr geleisuiker speciaal
  • scheutje citroensap
  • schone jampot(ten)

Bereidingswijze Jam

Was eventueel de frambozen. Doe de frambozen met de bietenpuree in een kleine steelpan. Voeg een scheutje citroensap toe en roer door elkaar. Breng de frambozen langzaam aan de kook en laat deze 10 minuten op een zacht vuur pruttelen.Voeg de geleisuiker en rasp van het vanillestokje  toe en roer goed door. Breng de jam opnieuw aan de kook en laat de jam op een hoog vuur 4 minuten koken. Vul een gesteriliseerde jampot zo hoog mogelijk met de hete jam. Gebruik een trechter om morsen te voorkomen. Sluit de jampot meteen en zet de pot voor 5 minuten omgekeerd op het werkblad. Draai ze na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen.

oogstfestijn pompoen editie

Meer Feestelijke recepten vind je in de pompoeneditie van Oogstfestijn.
Lees ‘m online!

Tags:
, ,