Recept: Boerenkoolburger met pittige waterkerspesto

boerenkoolburger met waterkerspesto

Recept: Boerenkoolburger met pittige waterkerspesto

Terwijl de laatste boerenkool-oogst al van het land is gehaald en verwerkt is de heerlijke groenteburgers van SoFine, wordt in maart de waterkers gezaaid. Waterkers heeft een beetje een peperachtige smaak, het heeft een bloedzuiverende werking en bevordert de stofwisseling. De blaadjes met hun pittige smaak zijn prima rauw te verwerken in salades en soepen, maar geven ook smaak aan bereidingen met kwark of dips. Waterkers bevat echter veel nitraten, net als spinazie. Eet er dus niet te veel van.

De pittige smaak van waterkers is een lekker combinatie met de boerenkoolburger. Wij maakten er een klassieke pesto van door er rucola, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Het recept voor de pittige waterkers-pesto vind je hier. Het ambachtelijke grijsbrood komt bij de lokale broodmakers Elsenburger & Sebasitiani uit Amersfoort vandaan, waar het lang mag rijzen en met de hand gekneed wordt. Zelf maken? Het meel is verkrijgbaar bij Het Lokaal, waar Carel (de bakker) zijn broden bakt. Carel maakte voor de grijsbroden gebruik van witte bloem, gebuild tarwemeel en roggebloem. Of kijk bij jou in de buurt voor een ambachtelijke bakker die grijsbrood bakt.

Boerenkoolburger met waterkerspesto en aardappelkoekjes

Nodig voor 2 personen:

  • waterkerspesto (zie hier voor recept)
  • 1 bakje met 2 boerenkoolburgers (SoFine)
  • 2 grijsbroodbollen (Elsenburg & Sebasitiani Broodbakkers)
  • parmezaanse kaas (of vegan-kaas)
  • waterkers voor garnering
  • 4-6 aardappelen (Belle de Fontenay of een ander soort om te bakken)
  • 1 kleine ui
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 -2 eetlepels biologische bloem
  • 2 tl verse fijngesneden kruiden (bieslook, tijm, oregano)
  • olijfolie
  • plantaardige olie
  • zout en peper

Aardappelkoekjes
Hak de ui en de kruiden fijn. Schil de aardappelen met een dunschiller en raspt vervolgens de aardappelen grof op een schone theedoek. Knijp het teveel aan vocht eruit en doe alles in een kom. Voeg een losgeklopt ei, bloem, kruiden, olijfolie, peper en zout toe en meng alles goed. Verhit de plantaardige olie in de pan en voeg per aardappelkoekje 1 eetlepel aardappelmengsel toe. Druk zachtjes plat met de bolle kant van een lepel en in een vorm een rond koekje. Bak de koekjes in 4-5 minuten goudbruin.

Boerenkoolburger
Bak de boerenkoolburger volgens gebruiksaanwijzing zo’n 4 minuten op niet al te hoog vuur en beide kanten lichtbruin. Snijd de grijsbrood bollen doormidden en leg op elk een boerenkoolburger. Garneer met waterkerspesto, parmezaanse kaas vlokken en waterkers. Serveer de burger met aardappelkoekjes.

Eetsmakelijk!

Het recept en fotografie met de SoFine boerenkoolburger werd gemaakt in opdracht voor de foodblog van SoFine door Suzanne Paap. Meer weten over hun vegetarische producten en recepten neem dan een kijkje op hun website: www.sofine.eu