V(l)ier de zomer op de Tuinderij Eyckenstein

vlierbloesem en open dag

V(l)ier de zomer op de Tuinderij Eyckenstein

Het is juni en dan kun je als je goed zoekt volop vlierboesems plukken en heerlijke zomerse lekkernijen van maken. Let wel op dat je de vlierbloesems niet langs een drukke weg plukt. Pluk de bloesems bij voorkeur in de middag en zet de bloesems in water of verwerkt ze dezelfde dag nog. Op Tuinderij Eyckenstein staat de Vlier nu ook volop bloeien. Wij gingen de ladder om ze te plukken. En maakten er vervolgens vlierbloesemsiroop en vlierbloesem-citroencake van.

Aankomende zaterdag 17 juni is het weer Open Dag op Tuinderij Eyckenstein. En Tuinderij Eyckenstein doet natuurlijk mee aan ‘Lekker naar de boer’ www.lekkernaardeboer.nl. Er zijn weer rondleidingen door de tuinderij, de rondleidingen starten om 12.00 en om 15.00 uur. Natuurlijk zijn er ook weer groenten en kruiden te koop aan de kraam, we hebben koffie & thee met taart en zelfgemaakte rabarberjam. En natuurlijk deze heerlijke zomerse vlierbloesem-siroop en vlierbloesem-citroencake! Kom jij ook proeven?

vlierbloesemcake

Recept vlierbloesemsiroop en vlierbloesem-citroencake:

Vlierbloesemsiroop

 • een weckpot of pan
 • flessen die je eerst uitgekookt hebt
 • 20 mooie grote vlierbloesem schermen vers geplukt
 • 1 kg biologische suiker
 • 1 liter water
 • 2 biologische citroenen

 

Bereidingswijze
Kook het water en de suiker in een pan tot de suiker goed is opgelost (niet koken). Ondertussen ontdoe je de vlierbloesem schermen zoveel mogelijk van takjes en schud ze goed uit om eventuele insecten te verwijderen. Doe de vlierbloesemschermen vervolgens in de weckpot. Snijd de 2 citroenen in plakjes en steek deze tussen de vlierbloesem schermen in de weckpot. Schud de weckpot regelmatig om. Na 2 of 3 dagen zeef je het vocht door een zeef en vang deze op in een pan. Breng het mengsel aan de kook en giet het dan (evt. nog door een kaasdoek of theedoek) in een andere pan en bewaar de siroop vervolgens in schone uitgekookte flessen.

Tip: bewaar lege koffiemelk flesjes of kleine frisdrankflesjes. De siroop is na opening bewerkt houdbaar.

Vlierbloesemcake met citroen-vlierbloesem-glazuur

 • 4 eieren
 • 250 gr Biologische cakemeel
 • 200 gr roomboter op kamer temperatuur
 • 250 gr fijne kristalsuiker
 • 4 el. vlierbloesemsiroop
 • sap van 1 citroen
 • 100 gr poedersuiker
 • 2 el. vlierbloesemsiroop
 • citroenrasp
 • vers geplukte vlierbloesems

 

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden. Voeg de eieren, suiker en boter toe in een kom. Mix alles door elkaar en zorg dat het mooi luchtig wordt. Voeg vervolgens de cakemeel toe. Als laatste voeg je nog 4 eetlepels vlierbloesemsiroop, scheutje citroensap toe en citroenrasp toe. Vet een bakblik in met boter en bak de cake af in ongeveer 50-60 minuten gaar. Laat de cake volledig afkoelen op een rek. Om het glazuur te maken voeg je druppelsgewijs een scheutje vlierbloesemsiroop en het sap van een 1/2 citroen toe aan de 100 gr poedersuiker. Voeg zoveel toe als je zelf wilt. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder de glazuur wordt. Besprenkel de cake nog met wat geraspte citroen en verse vlierbloesems. Om het glazuur te laten uitharden kan je de cake even in de koelkast zetten.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren